måndag 17 maj 2010

Stockholm Bellydance Festival 2010

Efter fyra mycket intensiva dagar i Stockholm är jag åter hemma och har fått tio välbehövliga timmars sömn. Börjar så sakta komma ner i varv. Nu kanske ni undrar vad eller vilka som fått upp mig så varv. Svaret är; Tito, Aida Nour, Khaled Mahmoud, Camelia, Özgen, Nour, Ahmed Fekry eller kort och gott; 11.e upplagan Stockholm Belly Dance Festival.

Trots alla spännande kurser och bazaren är det alltid är det showerna som gör det största intrycket och återigen lyckades de överträffa sig själva.

Den första showen inleddes i vanlig ordning med en tävling. Den här gången för professionella dansöser. Sju dansöser gjorde upp om priset och den här gången kändes det faktiskt som att det var proffs som stod på scenen. Därefter följde två stjärnspäckade akter med bland andra; Camelia från Egypten, som bjöd på flera härliga orientalnummer. Ett nummer med ljuskrona (utan ljus!) och fingercymbaler, där kan vi tala om simultankapacitet. Aida Nour uppträdde i vanlig ordning med sin toyboy Mohamed Kazafy (ursäkta, meddansör menar jag givetvis). Men kvällens klarast lysande stjärna var nog Khaled Mahmoud som var i högform. I första numret uppträdde han i en fantastisk lilaglittrig dräkt designad av Aida Nour. Senare under kvällen visade han prov på sin imponerande kroppskontroll i ett otroligt tablasola. Özgen, från Turkiet bjöd på två danser kryddat med lite streptease. Insåg efter hans uppträdande att jag faktiskt tycker om Turkish Delight. Från Ryssland kom danstruppen Yana & Group, som var mycket skickliga och välsynkroniserade och lika spännande som att titta på några skyltdockor. Ett leende kan göra så mycket. Den alltid lika vackra Vivan Molova från Ungern uppträde med en klassisk oriental. Från Ungern kom också danstruppen The Nymph Oriental Dance Company under ledning av Mercedes Nieto som visade sin skicklighet i flera härliga dansnummer. Det som gjorde störst intryck på mig var deras underbara tolkning av en Oum Kalsoum-sång. Från Sverige kom Camilla Lombardi, med sitt vackra röda hår och Stockholmstjejen Jasmine Benali, med sin varma utstrålning. Båda uppträdde med vackra orientaler. Från Göteborg kom den innovativa duon La Donya som uppträde med ett sjöjungfru-inspirerat nummer i häftiga dräkter och kroppsmålning.

Fredagkvällen inleddes även den med en tävling, den här gången i folkloredans för grupper. Den ungerska truppen The Nymph Oriental Dance Company tog helt rättvist hem segern med sin härliga nubiska dans. I startfältet i de efterföljande akterna fanns bland annat; den alltid lika fantastiska Nour som med sin proffsighet aldrig gör en besviken. Givetvis fick vi se henne uppträda med sin man Yasser El Swery som sjöng. Dessutom ledde han oss genom kvällen som konfrancier. En roll som han växer in i bättre och bättre för varje år. Den rutinerade Lubna Eman uppträdde med en khalagee och baladi. Få har sådan självklar pondus som hon. Ousama Eman med sitt Stomatolleende dansade en härlig nubisk dans tillsammans med sin hustru Esra. Den ungerska dansösen Mercedes Nieto uppträdde med en fantastisk oriental och tablasolo. Inte ens en vulkan kunde stoppa energiknippet Jozy Zareen från Island, vilket jag är tacksam för. Hennes sprudlande sambainspirerande oriental hade jag inte velat missa. Ahmed Fekry bjöd traditionsenligt på sina snurrar. Trots att jag sett det flera gånger upphör jag aldrig att förvånas av att han klarar av att snurra i över fem minuter non-stop. Tribal Fusion med fingercymbaler fick vi från den svenska doun Serpentine Tribal. Tillsammans med Mohamed Kazafy bjöd The Nymph Oriental Dance Company på en underbart charmig Hagalla.

Tredje och sista kvällen var det amatörernas tur att göra upp. Tävlingen vanns av en dansös från Polen. Under finalkvällen var det dags för the one and only; fenomenet Tito att äntra scenen. Han måste vara en av världens bästa entertainers. Kvällen inledde han med sitt paradnummer med fyra käppar. Det följdes av ytterligare två nummer under kvällen. Med sitt oemotståndliga leende och totala scennärvaro har han publikens odelade uppmärksamhet. Han lyckades faktisk få upp självaste maestro Youssry Sherif på scenen. Själv fick jag ont i händerna efter ett konstant klappande under hans framträdande. The Grand old lady; Zahra uppträdde med två härliga nummer och givetvis fick vi se hennes paradnummer med sin ljuskrona. Ljuvlig Bollywooddans fick vi från Maria Brevits som först uppträde med ett vackert solonummer med en sång från filmen ”Devdas” och senare under kvällen med sin trupp Nritja Darpan Group. Vackra Virginia från USA imponerade med sina orientalnummer och fantastiska dräkter. Hon avslutade första akten med en härlig saiidi med käpp och inledde andra akten med en underbar oriental i en spektakulär dräkt dekorerad med glasbitar. Vinnaren av förra årets tävling, Natalya Lubinska uppträdde i en fantastisk svart klänning dekorerad med glittrande stjärnor. Från Turkiet kom årets positiva överraskning; Serkan Tutar som med charm och glimten i ögat bjöd på en oriental. Årets största skratt bjöd Yasser El Swery på med sin hejdlöst roliga parodi på Tito och den som skrattade mest var nog föremålet för parodin själv.

Årets upplaga av Stockholms Belly Dance Festival gjorde mig inte besviken och jag lämnade Stockholm alldeles starsstrucked, mycket nöjd och väldigt, väldigt trött. Men ser redan fram emot nästa års festival.

2 kommentarer:

Anki sa...

Träffande beskrivningar! Jag är fylld av arabiska toner, underbara dansöser, och inte minst dansörer, och tio timmars dans efter min elfte SBDF.

SHORTY sa...

* Hej! Gillar du dans?

Jag har en tävling just nu på min blogg där du kan vinna 2 biljetter till Galapremiären av filmen Streetdance 3D!


http://shortys.se/2010/may/vinn-2-biljetter-till-galapremiaren-av-filmen.html
Kika gärna in i min blogg och var med :)!*