Ingredienser:
500 g filoblad (extremt tunna)
3,25 dl smält smör
500 g valnötter och mandel - finhackade
1 dl ströbröd
½ dl socker
rivet citronskal
1 tsk kanel
½ tsk nejlikor
Sockerlag:
3½ dl socker
5 dl vatten
saften av en citron
Tillagning:
Smörj en långpanna och lägg ett filloblad i botten och pensla det med smält smör. Fortsätt och lägg i hälften av bladen och pensla vart och ett med smör. Blanda nötter, mandel, ströbröd, socker, citronskal, kanel och nejlikor. Bred ut blandningen på fillobladen i formen. Lägg över ett filloblad och pensla det med smör, och gör likadant med resterande blad. Det är viktigt att bladen penslas väl. Jämna till kanterna med en vass kniv. Skär ut portionsbitar innan du gräddar, gärna i sneda rutor. Grädda i 180 grader i ungefär en timme, tills kakan är vackert gyllenbrun.
Sockerlagen: Koka sockret, vattnet och citronsaften i 10 minuter. Häll den varma sockerlagen över den färdiga kakan. Låt den dra ett par timmar innan det serveras. Man kan gärna byta ut det smälta smöret mot olivolja för att göra den lite "nyttigare". det är väldigt gott med kaffe till, eller grönt the som på ett välgörande sätt kontrasterar mot baklavans sötma!
Sockerlagen: Koka sockret, vattnet och citronsaften i 10 minuter. Häll den varma sockerlagen över den färdiga kakan. Låt den dra ett par timmar innan det serveras. Man kan gärna byta ut det smälta smöret mot olivolja för att göra den lite "nyttigare". det är väldigt gott med kaffe till, eller grönt the som på ett välgörande sätt kontrasterar mot baklavans sötma!
2 kommentarer:
Det är såå gott med Baklava! Har du provat att göra receptet? Svårt att göra?
Gjort den två gånger och det är lite pysslande men det blir lättare ju mer man övar! :-)
(Jag är van att baka uteslutande kanelbullar!)
Skicka en kommentar