fredag 11 juli 2008

Stockholm Belly Dance Festival

Efter ett års väntan var det äntligen dags för årets upplaga av SBDF. Dagarna var fullspäckade med allehanda kurser, där man bland annat kunde prova på baladi, saidi slöj- och käppdans, tribal, shimmey, bollywood, m.m. m.m. Med andra ord ett enda stort smörgåsbord för alla entusiaster som sökt sig till festivalen.
Det som gav det mest bestående minnet är givetvis de fantastiska showerna med alla de stora stjärnorna som bjöd på det ena spektakulära numret efter det andra. Och för att citera en av konferenciéerna: ”Tittar ni upp på himmelen i kväll kommer ni inte att se några stjärnor, för de finns alla här inne ikväll.”
Under inledningskvällen fick vi se bland annat den alltid charmigt leende Khaled Mahmoud som fullständigt lyste. Han uppträdde solo och tillsammans med sin nybildade trupp Boys and Girls Troup by Khaled Mahmoud. Maria Bardhwaj dansade en härlig Bollywood-dans tillsammans med sin grupp Nritja Darpan. Vi fick även se en dramatisk och suggestiv Goth Bellydance framförd av Callisto från Göteborg. För det musikaliska inslaget stod sångaren Yasser El Swery för, han gjorde även en duett tillsammans med sin hustru Nour som dansade.
På fredagskvällen var dags för entertainern framför alla; Tito Seif att inta scenen. Givetvis bjöd han sin vana trogen på en spektakulär show. Bland annat visade han upp sitt nummer med fyra käppar (!) som han tydligen är ensam i världen att göra. Dessutom inledde han andra akten med ett helt fantastiskt nummer som skulle ha gett balettlärarna som i vanliga fall huserar på skolan hjärtslag om de sett han dans på flygen. Han höjde temperaturen avsevärt i salongen. Amerikanska Virginia var otroligt vacker i en makalös vit kreation som inte lämnade mycket åt fantasin. Liza uppträdde med en härlig khaleege och från Chicago kom gruppen Fringe Benefits som frenetiskt tuggade tuggummi under hela framträdande. Där kan vi tala om simultankapacitet. Svenska Ylva Trankell imponerade med sin dans med två slöjor och danska Dud Murmand uppträdde med en science fiction bellydance utan sin grupp Gypsy Mystique Dancers. Josy från Island sprakade med sin pigga dansstil.
Finalkvällen fick argentinska Asmahan publiken att dra efter andan med sin mäktiga entré som farao på en improviserad tron med två hovdamer som skulle fått självaste Nefertiti bli grön av avund. Ahmed Fekry imponerade återigen med sina piruetter, förra årets vinnare Fereshte Hosseini från Edinburgh fanns på plast även i år med en vacker oriental. Zahra slog publiken med häpnad med sin ljusdans, hur hon lyckas hålla kvar ljusen på huvudet är för mig en gåta. Jamal stod för sången denna oförglömliga kväll som avslutades med ett härligt finalnummer framfört av Tito och Asmahan som dansade tillsammans bland publiken.Det här var bara en bråkdel av allt vi bjöds på under dessa underbara kvällar men ska jag försöka sammanfatta dessa fyra mycket intensiva dagar måste det bli med orden fantastiskt, makalöst, oändligt vackert, sanslöst roligt och spektakulärt. Kan bara avsluta med att av hela mitt hjärta rekommendera ett besök på nästa års festival. Jag tror inte att ni kommer att bli besvikna.
/Eva Martinsson

Inga kommentarer: